Onderhoud van uw caravan

Onderhoud & PACK Keuring
Tegenwoordig worden er steeds grotere afstanden met caravans afgelegd. Mede daarom adviseert FOCWA om minimaal eens per twee jaar een FOCWA onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. In de tussenliggende jaren kan dan een PACK (Periodieke Caravan en Aanhangwagen Keuring) worden uitgevoerd. Tevens is het verstandig om regelmatig een vochtigheidsmeting te laten uitvoeren.

Onderhoudsbeurt (grote beurt)
Stam Caravans beschikt over alle apparatuur voor het opsporen en herstellen van technische mankementen. Remmen, banden, de trekinrichting, het onderstel, de bedrading, de gasleiding, de afvoer, alles wat u maar kunt bedenken wordt kritisch gecontroleerd op werking, indien nodig gesmeerd, afgesteld, vervangen en/of gerepareerd wanneer u een FOCWA onderhoudsbeurt laat uitvoeren. Indien uw caravan na deze beurt weer veilig de weg op kan, wordt deze voorzien van een sticker. Bovendien krijgt het onderhoudsrapport waar alle onderhoudspunten met de resultaten zijn vermeld.

PACK Keuring (kleine beurt)
PACK is een grondige inspectie van alle vitale onderdelen. Koppeling, remmen, chassis, banden, wielen, schokdempers, lagers, gasinstallatie, verlichting en signalering. Niets ontsnapt aan het oog van onze goed opgeleide keurmeesters.

PACK is een keuring waarbij geen afstelling, reparaties en/of onderhoud worden gepleegd. Daarom is een PACK ook veel goedkoper dan een onderhoudsbeurt. Desgewenst kunt u in overleg met uw caravanbedrijf wel gelijktijdig reparaties laten uitvoeren. Wanneer u een FOCWA onderhoudsbeurt laat uitvoeren is een PACK niet nodig omdat alle keuringspunten in een onderhoudsbeurt zijn opgenomen.
Een PACK kan (in combinatie met een vochtigheidsmeting) ook uitstekend dienen als aankoopkeuring van een caravan.

Vochtmeting
Een caravanwand (of dak) bestaat uit een aluminium of kunststof buitenplaat, een binnenplaat en daartussen isolatie met een houten raamwerk. Aan de buiteneinden wordt de wand afgesloten door een profielwerk, rubbers en kitten. Dit voorkomt dat water/vocht binnen de wand- en dakconstructie kan dringen. Zou dit wel gebeuren dan leidt dit onherroepelijk tot aantasting van het houten raamwerk en zelfs de aluminium plaat kan aanzienlijke schade oplopen.

Teneinde vochtschade een slag voor te zijn, is het verstandig om periodiek (eens per twee jaar en/of na schade) een vochtmeting te laten uitvoeren door Stam Caravans. U krijgt dan een volledig overzicht van de gemeten vochtigheidspercentages op alle plaatsen in de caravan. Uiteraard wordt u dan ook gewaarschuwd wanneer de veilige waarde wordt overschreden met een gedegen advies om passende maatregelen te nemen.